Založ si blog

Kežmarok

Kežmarok je okresné mesto Prešovského kraja. Mesto leží pod Vysokými Tatrami a je centrom regiónu Spiš.

Mesto Kežmarok vzniklo spojením troch osád: slovenskej rybárskej osady, osady kráľovských pohraničných strážcov a nemeckej osady. Územie mesta bolo osídlene už v dobe kamennej a našli sa tu  nálezy aj z doby bronzovej a železnej.

Prvá písomná zmienka sa nachádza v darovacej zmluve  listine kráľa Bella IV. , pochádza  roku 1251. V roku 1269 mesto získalo mestské výsady a nakoniec v roku 1380 sa stalo slobodným kráľovským mestom.

Výhodná poloha mesta, cez ktoré neustále viedli obchodné cesty z Orientu do severnej Európy urýchlili hospodársky rozvoj mesta. Kežmarských majstrov – farbiarov, stolárov, tkáčov, súkeníkov, ihlárov, zlatníkov poznali po celej Európe. Úpadok nastal na konci 19. storočia, keď Kežmarok obišla Košicko – bohuminská železnica.

 

V roku 1991 obnovili tradíciu výročných trhov a mesto sa stalo strediskom najväčšieho remeselného festivalu EĽRO. V zime sa konajú na hlavnom námestí Vianočné trhy.

V roku 1950 bolo jadro mesta vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

 

 

Medzi najstaršie pamiatky patrí Kostol najsvätejšej Trojice alebo tzv. Drevený evanjelický artikulárny kostol.

Drevený evanjelický kostol v Kežmarku postavili mimo historického jadra pri dnes už nejestvujúcej Vyšnej bráne a renesančnom kamennom hostinci v súlade so závermi šopronského snemu. Dnešný vzhľad nadobudol po prestavbe roku 1717, na ktorú v protestantských krajinách usporiadali zbierku. Prestavbu viedol popradský staviteľ J. Muttermann , rezbárske práce vykonával kežmarský majster J. Lerch  ( Dvořáková, V., 2009 p. 111)

 

DSC_0055

Z pôvodného kostola sa zachovala neskororenesančná krstiteľnica a kamenné epitafy. Kostol je postavený bez akéhokoľvek kovu. Trámy sú z červeného smreku. Kostol je postavený na pôdoryse rovnoramenného gréckeho kríža.

Kostol je zapísaný na listinu UNESCO.

Ak chcete viac o interiéri a exteriéri sa môžete dočítať na mojom blogu TU

DSC_0165

 

 

Nový evanjelický kostol bol postavený v druhej polovici 19.storočia. Architektom stavby bol Teofil Hansen, ktorý daroval cirkvi  r. 1870 svoje plány, ktoré boli pôvodne určené pre Orient. Kostol je postavený v Eklektickom slohu tzv. obsahuje byzantské, románske, renesančné, maurské, ba aj rôzne orientálne prvky.DSC_0068

V roku 1909 bolo ku kostolu postavené mauzóleum kežmarského rodáka Imricha Thökölyho.

 

DSC_0076

 

 

Rímsko – katolícky kostol Bazilika Povýšenia sv. kríža

Najstaršia kamenná časť kostola má pôvod z 13.storočia. Dnešná podoba pochádza z r.1444 -1498, ktorá vznikla veľkolepou gotickou prestavbou. Vo vchode do kostola sa nachádzajú erby mecenášov, hradného pána  a pána Zápoľského, ktorí pomáhali pri výstavbe. Vo vnútri sa nachádza  trojaká klenba – sieťová, hviezdicová a krížová. Bočné oltáre, krstiteľnica, stallum sú vyzdobené v gotickom štýle. Z renesancie pochádza len lavica pod veľkým chórom, kde sedávala mestská rada s richtárom.

DSC_0120

DSC_0102

Zvonica

Zvonica bola postavená v r. 1591. Má štvorcový pôdorys. Zdobia ju cibórie s erbmi cisárskeho habsburského rodu. Zvonica je spojená s bývalou rím. kat. ľudovou školou, ktorú navštevoval aj Jozef Maximilián Petzval .

 DSC_0115

Mestská radnica

Radnica po niekoľkých vyhorenia bola v roku 1977 prestavaná v klasicistickom slohu. Neskôr dostavali druhé poschodie a po požiari v r. 1922 dokončili radnicu až do dnešnej podoby.

DSC_0078a

Kežmarský zámok

Kežmarský zámok patrí k typu mestských hradov. Pochádza z prelomu 14. a 15. storočia a je postavený v neogotickom štýle. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1447. Hrad mal niekoľko vlastníkov. Prvá bola rodina Thököly neskôr rodiny Lasky a Rueber. Nakoniec  Štefan Thököly odkúpil od rodiny Rauber hrad za 13 000 uhorských florénov .

Na nádvorí sa nachádzajú základy neskororománskeho kostola z 13. storočia. Niektoré časti hradu boli  v 15. storočí renesančnebarokovo a klasicisticky upravené. K cennej pamiatke patrí aj ranobaroková kaplnka. V roku 1787 hrad vyhorel. Oprava prebehla začiatkom 20.storočia.

DSC_0132abcd

 

Gréckokatolícky chrám Narodenia presvätej Bohorodičky

 

DSC_0049

 

Gréckokatolícky chrám, Drevený artikulárny kostol, Nový evanjelický kostol

DSC_0166a

 

Historické centrumDSC_0090

DSC_0149

DSC_0145

DSC_0092

DSC_0152

DSC_0158

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 196178x
Priemerná čítanosť článkov: 7006x

Autor blogu