Založ si blog

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m.

Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa  našli na ostrove aj archeologické náleziská.

Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa stali  „encomenderos“ , teda feudálni páni ( v Amerike ). Ostrov vtedy patril Pedrovi Gonzalez de Tequila a podľa neho má názov Tequila dodnes.

Pedro pochádzal z Kastílie – Burgosu, preto aj neskôr začali obyvatelia ostrova nosiť odev typický pre Kastíliu.  Ľudia ich nosia dodnes. Sú prijemnou zmenou –  odlišnosťou medzi ostatnými peruánskymi krojmi.

 

Obyvatelia na ostrove žijú komunitne a ich život je založený na komunitnej práci. Okrem toho sa držia morálneho kódexu:  „ Ama sua, ama llulla, ama quella“ čo znamená nebudete kradnúť, nebudete klamať a nebudete leniví.

Okrem toho zachovávajú i v dnešnej dobe tradície svojich predkov, ako napr. náboženské rituály, alebo že autoritami ostrova môžu byť len muži, ktorí sa volia. Žena hlasovať môže.

Muži rozhodujú o veciach spoločne na námestí.  Posadajú si na stoličky, prednesú problémy o ktorých diskutujú. Názory si nechajú rozložiť  v hlave, tvrdia, že sa musia spýtať ,,svedomia” a na ďalší deň hlasujú. Ženy počas hlasovania nerozprávajú, ale pozorne počúvajú a pritom tkajú.

Textílie

Ďalšou vecou, ktorú dodržujú a prenášajú si ju z generácie na generáciu je ich textilné umenie. Je jedinečné a posúvajú si  postup jeho výroby len ústnym podaním. Práve za  textilnú výrobu – umenie  aj s celým ostrovom v roku 2005 boli zapísaní na listinu UNESCO za: „Majstrovské dielo ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva“.

 

Obyvatelia ostrova šijú a pletú na ktoromkoľvek mieste v akomkoľvek čase.  Aj pri chôdzi, aj pri rozprávaní, dokonca aj pri oddychu. Deti sa učia pliesť od detstva. Dievčatá začínajú pletením náramkov, ktoré predávajú turistom. Neskôr sa venujú tkaniu látok.

Chlapci pletú čiapky. Najskôr jednofarebné a potom prechádzajú ku viacfarebným vzorom a tvarom. Takto sú deti začlenené od detstva do práce v komunite ostrova.

Najvýznamnejšia a najznámejšia je výroba mužských čiapiek. Podľa čiapok môžete zistiť, či jej nositeľ je slobodný alebo ženatý,  či hľadá partnerku alebo nie. Čiapka tiež hovorí o sociálnej kategórií. K významnému prvku obliekania patrí aj opasok – kalendár. Na opasku  má človek znázornené – vytkané dôležité udalosti zo života, napr. kedy sa zamiloval, oženil, kedy sa mu narodili deti, alebo iné významné zmeny.

 

Obyvatelia na ostrove sú katolíckeho vyznania. Svoje pôvodné vyznanie prispôsobili a prijali kreťanstvo.  Pôvodné andské náboženstvo pretrváva v niektorých oblastiach ako zber úrody, dary a obety Pachamame.

Manželstvo

Na ostrove medzi mladými existuje ,, svadba na skúšku “. Skôr ako uzavrú manželstvo, niekoľko mesiacov dokonca rokov žijú spolu. Svadby tam sú iné ako u nás. Mladomanželia sú oblečení tak, aby sa nemohli pohybovať. Počas svadby ich obsluhujú krstní rodičia (jedenie, pitie). Cieľom je, aby mladomanželia ukázali ostatným, že sa dokážu ovládať. Hostia sa zabávajú a tancujú. Mladomanželia sedia a pozorujú ostatných pri zábave. Trvanie svadieb je niekedy aj niekoľko dní.

Kedysi sa na ostrove mohli spolu sobášiť len ľudia svojej komunity. V dnešnej dobe sa miestni môžu sobášiť aj s obyvateľmi iných ostrovov, ale ľudia musia byť z etnika kečua.

 

 

Na ostrove pestujú zemiaky, kukricu, bôby, jačmeň, quinoa. Tiež chovajú zvieratá napr. ovce, hovädzí dobytok, ošípané, sliepky, morské prasiatka a lovia ryby.

Ostatné potraviny ako soľ, cukor, koka dovážajú z pevniny z mesta Puna.

Na ostrove ľudia jedia typické peruánske pokrmy. Obvykle sú to polievky zeleninové alebo z quinoa. Medzi špeciality patrí pstruh s ryžou, omeletou a zeleninovou oblohou.

 

 

Viac z Peru si možete pozrieť v mojom videu TU

 

Text a fotografie: Mona Rubens Homolová

 

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Titikaka a život na ostrove Los Uros (fotoreportáž)

29.12.2020

Sladkovodné jazero vulkanického pôvodu Titikaka sa nachádza v Andách na hraniciach Peru a Bolívie. Patrí medzi jedno z najvyššie položené jazero na svete a to s v nadmorskej výške 3 821 metrov nad morom. Jazero je pozostatkom vnútrozemského mora a dodnes do neho vteká viac ako 25 riek a odteká rieka Desaquardo. Jazero má dĺžku 190 km, šírku 80 km a v určitých [...]

Dúhové hory v Peru

25.12.2020

Príroda je veľká čarodejka. Po celej našej planéte vytvorila veľa krásnych miest a prírodných unikátov. Opäť som týmto nádherám neodolala a s priateľmi som sa vydala na cestu po Peru. Jedno z miest, ktoré zanechalo vo mne krásne zážitky a spomienky je Vinikunka. Je to masív, ktorý poznáme aj pod názvom Dúhove hory – Montaña de Colores (ang. Rainbow [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 192762x
Priemerná čítanosť článkov: 7139x

Autor blogu