Založ si blog

Drevený chrám v Ladomírovej

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová.

OBEC

Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici.

 

Zdroj mapy: wikipédia

Zdroj mapy: wikipédia

Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú listnaté lesy, najmä buky, hraby a brezy. Obec, ktorá vyrástla na významnej obchodnej ceste do Poľska cez Dukliansky priesmyk, založili ako súčasť makovického panstva na tzv. zákupnom práve.

Zdroj foto: https://www.youtube.com/watch?v=mzf6h6DoQI0&t=45s

 

Prvá písomná zmienka je z roku 1914, uvádza zálohovanie dediny Jánovi Bubekovi. V 15. storočí tu bola zriadená mýtna stanica a od roku 1458 v obci stál menší kaštieľ, z neho kasteláni spravovali východnú časť hradného panstva. Od 18. storočia tu mali majetky Ladomírskovci. Najväčší počet obyvateľov prevažne rusínskeho pôvodu, takmer tisíc, obec dosiahla pred polovicou 19.storočia. Ľudia sa živili prácou v lese a pasení dobytka, neskôr ako doplnkový zdroj obživy tkali plátno, plietli košíky a paličkovali čipky. Po prvej svetovej vojne sa tu usadili ruskí emigranti, ktorí v dvadsiatych rokoch 20.storočia postavili nový pravoslávny chrám a v roku 1924 založili kláštor s cirkevnou tlačiarňou. Počas karpatsko-duklianskej operácie v druhej svetovej vojne bola takmer celá obec zničená.

 

História a súčasnosť greckokatolíckého chrámu sv. Michala Archanjela

Zdroj fotografie: https://www.unesconadosah.sk/lokalita-ladomirova

Drevený  chrám (cerkva)  zasvätený  Archanjelovi  Michalovi  a východnom  okraji  obce postavili    v roku   1742.   Architektúru   a vnútorným   vybavením   patrí   k jedným s najreprezentatívnejších chrámov východného obradu na Slovensku. Zrubová stavba je situovaná na rovinatom teréne pri brehu Ladomírky. Trojdielne usporiadanie priestorov na východno- západnej osi tvorí štvorcová loď, takmer štvorcové presbytérium a vstupná časť ( babinec), ktorú z vonkajšej strany obopína veža so samostatnou stĺpikovo – rámovou konštrukciou. Medzi vežou a zrubom babinca je voľný úzky priestor predsiene.

Presný rok výstavby chrámu je známy aj podľa vyrytého datovania Anno  Dominy 1742 Die 17 Mai na vstupnom pravouhlom portáli. Po vstupe sa ocitneme v malej sieni s rovným doskovým stropom. V lodi je klenba v zriedkavej forme osembokého ihlana a vo svätyni pravouhlého zrezaného ihlana. Veľké množstvo svetla do vnútra preniká cez dve združené  okná  na  severnej  a južnej  stene  lode  a cez  tri  jednoduché  okienka  svätyne. Z vonkajšej strany ich rámujú dekoratívne vyrezávané šambrány s náterom v červeno – terakotovom odtieni a členia jednoduché kované mreže.

 

Vnútorné zariadenie zväčša barokové a pochádza z polovice 18.storočia. Dopĺňa ho niekoľko samostatných starších i mladších ikon, ktoré voľne visia v interiéri lode a svätyne. Cenné a pozoruhodné sú štyri rokokové svietniky vyrezané z jedného kusa dreva. Umelecky hodnotná je aj polychrómovaná zlátená a bohato vyrezávaná architektúra ikonostasu prestola a žertveníka, v ktorej dominujú motívy úponkov vinnej révy a listy akantu. Na prestole vo svätyni sa nachádza ikona Ochrana Bohorodičky a na žertveníku ikona Piety.

Zdroj fotografie: https://trip.slovakia.travel/place/526f98f4-08fc-4259-aa16-ba0ccbc20792?lang=sk?lang=sk

 

Areál  chrámu  okrem  sakrálnej  stavby  tvorí  čiastočne  zachovaný  cintorín  so zaujímavými  drevenými  a kovanými  krížmi  a samostatne  stojaca  mladšia  zvonica  so stĺpikovo – rámovou konštrukciou. Jej tri zvony pravidelne vyzváňajú ručným poťahovaním lán. Zrubová drevená ohrada so šindľovou sedlovou strieškou sa zachovala len v prednej časti areálu. Do jeho vnútra sa dostaneme cez vstupnú bránku so stĺpikovou konštrukciou s ihlanovou strieškou a cibuľkou.

Chrám má nové opláštenie ako aj šindľovú krytinu striech a vežičiek. Stopy po napadnutí drevokazným hmyzom neboli pozorované. Strešná krytina je čiastočne porastená nižšími rastlinami – pravdepodobne machmi, najmä šindeľ na severnej strane veže. Krytina je inak v dobrom stave, neboli zistené chýbajúce alebo poškodené šindle, alebo stopy po presakoch. Šindle sú pribité železnými klincami, ktoré už z časti korodujú a vytvárajú hrdzavé náteky. Okenné rámy sú natreté hnedočervenou farbou. Okná v lodi sú v exteriéri chránené malými šindľovými strieškami.

 

Chrám je postavený na kamenných základoch, pričom samotný sokel pozostáva zo svetlých, béžových až hnedastých strednozrnných pieskovcov s typickou lavicovitou odlučnosťou. Zo strednozrnného svetlého pieskovca sú aj vstupné schody. Pieskovce sú spájané cementovým spojivom.

Samostatne stojaca zvonica má nové obloženie aj šindľovú krytinu. Drevená ohrada ako aj vstupná bránka sú zrekonštruované. Debnenie a šindeľ vstupnej bránky boli vymenené.

Chrám ešte vždy plní pôvodnú kultovú funkciu a pravidelne sa v ňom konajú liturgické obrady.

Maľba dreveného chrámu od maliarky Anny Garajovej

Zdroj maľby: https://homolovadrevenechramy.webnode.sk/fotogaleria/malby-drevene-chramy/#ladomirova-jpg

Zdroj maľby: https://homolovadrevenechramy.webnode.sk/fotogaleria/malby-drevene-chramy/#ladomirova-jpg

 

 

 

Fotografie: Monika Homolová

Použitá literatúra: Dudáš, M.- Gojdič, I.- Šukajlova, M. 2007. Drevené kostoly. 

 

 

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

Titikaka a život na ostrove Los Uros (fotoreportáž)

29.12.2020

Sladkovodné jazero vulkanického pôvodu Titikaka sa nachádza v Andách na hraniciach Peru a Bolívie. Patrí medzi jedno z najvyššie položené jazero na svete a to s v nadmorskej výške 3 821 metrov nad morom. Jazero je pozostatkom vnútrozemského mora a dodnes do neho vteká viac ako 25 riek a odteká rieka Desaquardo. Jazero má dĺžku 190 km, šírku 80 km a v určitých [...]

Dúhové hory v Peru

25.12.2020

Príroda je veľká čarodejka. Po celej našej planéte vytvorila veľa krásnych miest a prírodných unikátov. Opäť som týmto nádherám neodolala a s priateľmi som sa vydala na cestu po Peru. Jedno z miest, ktoré zanechalo vo mne krásne zážitky a spomienky je Vinikunka. Je to masív, ktorý poznáme aj pod názvom Dúhove hory – Montaña de Colores (ang. Rainbow [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 192265x
Priemerná čítanosť článkov: 7121x

Autor blogu