Založ si blog

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

 

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách.

V tomto článku prezentujem svoju  fotografickú cestu  po Pico Mountain,  smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m).

 

Ostrov Pico a vrchol Ponta do Pico sa dajú vidieť z protiľahlej strany ostrova nazývaného Horta.

Pico Mountain je stratovulkán, ktorý dosahuje nadmorskú výšku 2 351 m (Ponta do Pico)  a je najvyšším vrchom Portugalska. Nachádza sa na ostrove Pico v Azorských ostrovoch. Jeho nadmorská výška je viac než dvojnásobná v porovnaní s akoukoľvek inou horou v Azorských ostrovoch. Je tiež najvyšším bodom stredoatlantického hrebeňa.

Ponta do Pico vznikol v dôsledku sopečnej činnosti pred približne 300 tisíc rokmi. Je to stratovulkán typický svojím kuželovitým tvarom a sopečnými zvratmi, ktoré tvoria jeho charakteristický profil. Vrchol tohto vulkánu je tvorený sopečným dómom a lávovými prúdmi, ktoré sa vytvorili počas rôznych erupcií.

Na chránených miestach v nadmorských výškach od 1200 do 1400 metrov prevláda typický krovinný les, kde dominujú druhy ako Ilex perado ssp. Azorica (cesmína), Juniperus brevifolia (céder lesný), vaccinium cylindraceum (rozmarín) a Erica azorica. Tieto rastliny spolu s mnohými ďalšími tvoria charakteristický les Laurissilva, ktorý je pre Azorské ostrovy typický.

 

S nárastom nadmorskej výšky a drsných klimatických podmienok sa mení aj vegetácia. Na vyšších polohách sa objavuje podrast, ktorý je prispôsobený týmto podmienkam, vrátane rastlín ako Daboecia azorica, Calluna vulgaris (queiró), Thymus caespititius (divý tymián) a mnohých ďalších. Tieto druhy sú adaptované na extrémne podmienky a tvoria charakteristickú vegetáciu v týchto oblastiach.

 

 

Okrem svojho geologického a ekologického významu má Ponta do Pico aj veľký turistický potenciál. Tisíce turistov každoročne navštevujú tento vrchol, aby si vychutnali jeho ohromujúce výhľady a realizovali pohodovú turistiku.

Turistické trasy vedú cez rôzne ekologické zóny a poskytujú cestovateľom pohľad na bohatstvo a rozmanitosť prírody Azorských ostrovov.

Ponta do Pico má pre miestnych obyvateľov Azorských ostrovov aj pre návštevníkov hlbokú symbolickú hodnotu. Pre mnohých je zdolanie tohto vrchu symbolom prekonania vlastných hraníc a dosiahnutia osobného úspechu. Jeho majestátna prítomnosť a úchvatné výhľady ponúkajú príležitosť na hĺbkové premýšľanie a duchovnú obnovu.

 

Je to miesto, kde sa stretáva príroda a ľudský duch, kde sa môžeme ponoriť do hĺbky našich myšlienok a cítiť sa spojený s okolitým prostredím.

Cesta na Ponta do Pico sa tak stáva priestorom na osobnú reflexiu, mier a hľadanie vnútornej harmónie v súlade s majestátnou prírodou, ktorá nás obklopuje.

 

 

Je to dobrodružstvo, ktoré nám otvára dvere k hlbokému pochopeniu seba samých a sveta okolo nás.Prostredníctvom ďalších mojích  fotografií, sa môžete virtuálne priblížiť k tejto majestátnej hore a zároveň sa zamyslieť nad svojím vnútrom a svojím miestom v tomto rozmanitom svete.




Putovanie na Ponta do Pico sa neúprosne blíži ku koncu. S každým krôčikom sme mali možnosť spoznať krásu tejto prírody.

Už len z lode môžeme hľadieť na Pico pri západe slnka, čo pripomína všetky tie nezabudnuteľné chvíle, ktoré  človek môže prežiť počas turistiky po Pico Mountain. Takto sa uzatvára tento výnimočný príbeh, no spomienky na toto dobrodružstvo  budú sprevádzať ešte dlho.

Video z tripu:TU

 

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

Titikaka a život na ostrove Los Uros (fotoreportáž)

29.12.2020

Sladkovodné jazero vulkanického pôvodu Titikaka sa nachádza v Andách na hraniciach Peru a Bolívie. Patrí medzi jedno z najvyššie položené jazero na svete a to s v nadmorskej výške 3 821 metrov nad morom. Jazero je pozostatkom vnútrozemského mora a dodnes do neho vteká viac ako 25 riek a odteká rieka Desaquardo. Jazero má dĺžku 190 km, šírku 80 km a v určitých [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 196380x
Priemerná čítanosť článkov: 7014x

Autor blogu