Založ si blog

Kežmarok

Kežmarok je okresné mesto Prešovského kraja. Mesto leží pod Vysokými Tatrami a je centrom regiónu Spiš.

Mesto Kežmarok vzniklo spojením troch osád: slovenskej rybárskej osady, osady kráľovských pohraničných strážcov a nemeckej osady. Územie mesta bolo osídlene už v dobe kamennej a našli sa tu  nálezy aj z doby bronzovej a železnej.

Prvá písomná zmienka sa nachádza v darovacej zmluve  listine kráľa Bella IV. , pochádza  roku 1251. V roku 1269 mesto získalo mestské výsady a nakoniec v roku 1380 sa stalo slobodným kráľovským mestom.

Výhodná poloha mesta, cez ktoré neustále viedli obchodné cesty z Orientu do severnej Európy urýchlili hospodársky rozvoj mesta. Kežmarských majstrov – farbiarov, stolárov, tkáčov, súkeníkov, ihlárov, zlatníkov poznali po celej Európe. Úpadok nastal na konci 19. storočia, keď Kežmarok obišla Košicko – bohuminská železnica.

 

V roku 1991 obnovili tradíciu výročných trhov a mesto sa stalo strediskom najväčšieho remeselného festivalu EĽRO. V zime sa konajú na hlavnom námestí Vianočné trhy.

V roku 1950 bolo jadro mesta vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

 

 

Medzi najstaršie pamiatky patrí Kostol najsvätejšej Trojice alebo tzv. Drevený evanjelický artikulárny kostol.

Drevený evanjelický kostol v Kežmarku postavili mimo historického jadra pri dnes už nejestvujúcej Vyšnej bráne a renesančnom kamennom hostinci v súlade so závermi šopronského snemu. Dnešný vzhľad nadobudol po prestavbe roku 1717, na ktorú v protestantských krajinách usporiadali zbierku. Prestavbu viedol popradský staviteľ J. Muttermann , rezbárske práce vykonával kežmarský majster J. Lerch  ( Dvořáková, V., 2009 p. 111)

 

DSC_0055

Z pôvodného kostola sa zachovala neskororenesančná krstiteľnica a kamenné epitafy. Kostol je postavený bez akéhokoľvek kovu. Trámy sú z červeného smreku. Kostol je postavený na pôdoryse rovnoramenného gréckeho kríža.

Kostol je zapísaný na listinu UNESCO.

Ak chcete viac o interiéri a exteriéri sa môžete dočítať na mojom blogu TU

DSC_0165

 

 

Nový evanjelický kostol bol postavený v druhej polovici 19.storočia. Architektom stavby bol Teofil Hansen, ktorý daroval cirkvi  r. 1870 svoje plány, ktoré boli pôvodne určené pre Orient. Kostol je postavený v Eklektickom slohu tzv. obsahuje byzantské, románske, renesančné, maurské, ba aj rôzne orientálne prvky.DSC_0068

V roku 1909 bolo ku kostolu postavené mauzóleum kežmarského rodáka Imricha Thökölyho.

 

DSC_0076

 

 

Rímsko – katolícky kostol Bazilika Povýšenia sv. kríža

Najstaršia kamenná časť kostola má pôvod z 13.storočia. Dnešná podoba pochádza z r.1444 -1498, ktorá vznikla veľkolepou gotickou prestavbou. Vo vchode do kostola sa nachádzajú erby mecenášov, hradného pána  a pána Zápoľského, ktorí pomáhali pri výstavbe. Vo vnútri sa nachádza  trojaká klenba – sieťová, hviezdicová a krížová. Bočné oltáre, krstiteľnica, stallum sú vyzdobené v gotickom štýle. Z renesancie pochádza len lavica pod veľkým chórom, kde sedávala mestská rada s richtárom.

DSC_0120

DSC_0102

Zvonica

Zvonica bola postavená v r. 1591. Má štvorcový pôdorys. Zdobia ju cibórie s erbmi cisárskeho habsburského rodu. Zvonica je spojená s bývalou rím. kat. ľudovou školou, ktorú navštevoval aj Jozef Maximilián Petzval .

 DSC_0115

Mestská radnica

Radnica po niekoľkých vyhorenia bola v roku 1977 prestavaná v klasicistickom slohu. Neskôr dostavali druhé poschodie a po požiari v r. 1922 dokončili radnicu až do dnešnej podoby.

DSC_0078a

Kežmarský zámok

Kežmarský zámok patrí k typu mestských hradov. Pochádza z prelomu 14. a 15. storočia a je postavený v neogotickom štýle. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1447. Hrad mal niekoľko vlastníkov. Prvá bola rodina Thököly neskôr rodiny Lasky a Rueber. Nakoniec  Štefan Thököly odkúpil od rodiny Rauber hrad za 13 000 uhorských florénov .

Na nádvorí sa nachádzajú základy neskororománskeho kostola z 13. storočia. Niektoré časti hradu boli  v 15. storočí renesančnebarokovo a klasicisticky upravené. K cennej pamiatke patrí aj ranobaroková kaplnka. V roku 1787 hrad vyhorel. Oprava prebehla začiatkom 20.storočia.

DSC_0132abcd

 

Gréckokatolícky chrám Narodenia presvätej Bohorodičky

 

DSC_0049

 

Gréckokatolícky chrám, Drevený artikulárny kostol, Nový evanjelický kostol

DSC_0166a

 

Historické centrumDSC_0090

DSC_0149

DSC_0145

DSC_0092

DSC_0152

DSC_0158

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

Titikaka a život na ostrove Los Uros (fotoreportáž)

29.12.2020

Sladkovodné jazero vulkanického pôvodu Titikaka sa nachádza v Andách na hraniciach Peru a Bolívie. Patrí medzi jedno z najvyššie položené jazero na svete a to s v nadmorskej výške 3 821 metrov nad morom. Jazero je pozostatkom vnútrozemského mora a dodnes do neho vteká viac ako 25 riek a odteká rieka Desaquardo. Jazero má dĺžku 190 km, šírku 80 km a v určitých [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 192771x
Priemerná čítanosť článkov: 7140x

Autor blogu