Založ si blog

Medžugorje – kde sa nebo dotýka zeme

Medžugorje

Kde sa nebo dotýka zeme

Mestečko Medžugorje leží na Balkánskom poloostrove v štáte  Bosna a Hercegovina asi 25 km juhozápadne od Mostaru. Povrch tvoria Dinárske vrchy. Podnebie v tejto oblasti je mierne až teplé. Názov mesta Medžugorije znemená „medzihorie“ Prvá zmienka o tomto meste pochádza už z roku 1599. Farský úrad bol zriadený v roku 1892 a ešte skôr ako niekto tušil, že Meďzugorje sa stane pútnickým miestom, farnosť bola zasvätená sv. Jakubovi, ktorý je patrón pútnikov.

DSC_0407

DSC_0413

DSC_0293

 

Mesto pod ochranou

 

Ešte počas vojny dvaja piloti dostali príkaz Medžugorje zbombardovať. Ani jednému sa to nepodarilo. Prvý opísal situáciu tak, že keď letel, obloha bola úplne čistá, ale ako náhle sa priblížil k cieľu oblohu zahalila taká hustá hmla, že dokonca stratil na chvíľu orientáciu a svoju úlohu nedokázal splniť. Druhý povedal, že mesto bombardoval, ale všetky bomby vybuchli v okolitých horách. Všetky okolité mestá a dediny okolo boli zničené alebo mali stopy po bombách a granátoch len Medžugorje ostalo nedotknuté. Toto bola len predzvesť niečoho oveľa väčšieho.

DSC_0384

 

Ako sa to začalo?

Začalo sa to 24.júna 1981 keď sa šiestim deťom Ivanke Ivanković, Mirjane Dragićević, Vicke Ivanković, Ivanovi Dragićević, Ivanovi Ivanković a Milke Pavlović na kopci Crnica( niekoľko sto metrov nad miestom , ktoré sa dnes nazýva Podpordo) zjavila krásna mladá žena s dieťaťom.

Na druhý deň sa na toto isté miesto vrátila Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković a Ivan Dragićević a pri ďalšom zjavení v žene spoznali Pannu Máriu. Ešte v ten istý deň sa k nim pridali aj Marija Pavlović a Jakov Čolo.

Na štvrtý deň boli deti predvedené na vypočúvanie do mestečka  Čitluk (dnešného Mostabu) a neskôr aj na psychologické vyšetrenia.

Zvesť o zjaveniach Panny Márie sa rozniesla široko ďaleko a na ďalšie zjavenie prišlo 15 000 ľudí.

Zjavenia pretrvávajú do dnes a Medžugorje navštevujú pútnici nie len z Európy ale aj celého sveta.

 

Čo môžeme navštíviť v Medžugoriji?

V centre Medžugorija sa nachádza kostol sv. Jakuba, ktorý bol dostavaný v r. 1969. V tej dobe sa stavba kostola miestnym zdala príliš veľká no dnes sú priestory chrámu nedostačujúce a preto bolo vybudovaný areál okolo kostola.

DSC_0344

DSC_0298

DSC_0599b

 

V tomto areáli sa nachádzajú kaplnky s tajomstvami sv. ruženca,

DSC_0577

 

ktoré smerujú až ku soche Vzkrieseného Krista. Táto socha sa stála známa preto, lebo z kolena vyteká voda. Ľudia majú potrebu dotknúť sa sochy a miesta na kolene.

DSC_0581

DSC_0594

DSC_0585a

a

DSC_0550o

DSC_0548ba

DSC_0536b

 

Jedno z najvýznamnejších miest, ktoré neobíde žiadny pútnik je Podprdo – alebo aj Vrch zjavenia. Tu sa Panna Mária začala zjavovať a v roku 1981 vizionárom povedala:

„Ja som si túto farnosť osobitným spôsobom vybrala a chcem ju viesť“

… zjavenia trvajú stále a Panna Mária okrem iného opakovane prizvukuje 5 kameňov viery: modlitba srdcom, Eucharistia, Sväté Písmo (Božie slovo), pôst a mesačná spoveď.

1

3

2

4

Ďalším významným miestom je Krížový vrch – Križevac. Kopec s výškou 525 m.n.m. na ktorom stojí 9 metrový kríž, ktorý postavili v roku 1933. Pútnika na vrch kopca doprevádzajú zastavenia krížovej cesty.

DSC_0368

DSC_0382

V Medžugorijí je ešte niekoľko zaujímavých miest ako napr. komunita Cenacolo v ktorej žijú bývali narkomani, ktorý sa snažia opäť zaradiť do života, Majčino selo, areál pre deti postihnuté vojnou v juhoslávie. Miesto, kde vizionárka Vicka ľuďom hovorí o zjaveniach Panny Márie …

 

Medžugorje sa aj nazýva spovednica sveta.

DSC_0627b

Aké pocity majú z Medžugorija ľudia?

Peter: oáza pokoja, predsieň do raja, aj keď je dosť poznačené biznisom, má svoje čaro.

DSC_0504

DSC_0514

Janka : Medžugorje je môj domov a keby som mohla hneď tam utekám, je tam úžasný pokoj, kľud, neviem to ani opísať ale je to môj domov, nikde sa tak necítim …

 

Marcel: pecka, silný zážitok.. ale ja som silne veriaci takže z môjho pohľadu super, zažil som tam aj niečo ako svetové dni mládeže a žiadny koncert, žiadny bežný festival (pohoda, top fest a podobne) sa s tým nedajú rovnať. 

 

MariánGO : Pred niekoľkými rokmi som sa vybral zo zvedavosti do Medžugorja,  že sa trochu pobavím na tom „zázraku“ čo sa tam odohráva. Napokon sa mi o 180 stupňov zmenil život. 

 

 

.. ak chcete môžete sa s nami aj vy podeliť o svoje dojmy v diskusii …. 🙂

 

 

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 195954x
Priemerná čítanosť článkov: 6998x

Autor blogu