Založ si blog

Dúhové hory v Peru

Príroda je veľká čarodejka. Po celej našej planéte vytvorila veľa krásnych miest a prírodných unikátov. Opäť som týmto nádherám neodolala a s priateľmi som sa vydala na cestu po Peru.

Jedno z miest, ktoré zanechalo vo mne krásne zážitky a spomienky  je  Vinikunka.  Je to masív, ktorý poznáme aj pod názvom Dúhove hory –  Montaña de Colores (ang. Rainbow Mountain) v Peru. Názov Vinikunka mu dal domorodý kmeň indiánov Quechua, ktorý v preklade znamená ,, hory farby dúhy”.

 

Vinikunka patrí do sopečných pohorí, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž okrajov tektonických dosiek Južnej Ameriky a Nazca. Zároveň je súčasťou Andského pohoria Ausangate. Hora sa nachádza na juhovýchod od mesta Cusco. Výška masívu dosahuje 5200 m nad morom.

 

 

Celý masív tvoria sedimentárne vápencové horniny, ktoré pomocou procesu erózie a tektonickej aktivity v minulosti vytvorili viacfarebné pohorie.

Vinikunka sa mnohé roky na prvý pohľad neodlišovala od okolitých hôr, avšak poveternostné podmienky a erózia postupne spôsobili to, že poodkrývali farebný podklad, ktorý bol skrytý pod povrchom.

Dúhové hory sa rozprestierajú na veľmi peknom mieste.  Z ich vrcholov môžeme vidieť nádherné panorámy, ale aj  ľadovec Ausangate.

Pre Inkov je Vinikunka posvätná. Každý rok sa konajú pútnické zhromaždenia v chráme pri nohách, aby slávili deň Qoyllur Rit’i. Púť je venovanú božstvu Apu, ktorý je jeden z patrónov mesta Cuzco.

Neskôr, keď územie dobili, tak sa pohanská tradícia miesta pomiešala s kresťanstvom. Teraz je jej slávenie úzko spojené  aj so sviatkom Najsvätejšej Trojice.

 

 

Duhové hory do roku 2013 skoro nikto nenavštívil. Prečo tomu tak bolo?

Vinikunka bola dlhé roky pokrytá snehom, ktorý zakrýval povrch pohoria. Neskôr sa však  sneh kvôli globálnemu otepľovaniu  začal postupne topiť a odhaľovať farebnosť pohoria.

 

Najjednoduchšia možnosť ako sa dostať na Dúhové hory,  je využiť miestne cestovné agentúry,  napr. v mestečku Cuzco. Kúpiť si výlet,  ktorý stojí cca 75-80 dolárov.  Trvá skoro celý deň. Je v ňom zazhrnutá doprava a sprievodca.

Najnižší bod trasy vedúcej do Dúhových hôr v Peru je vo výške 4326 m. Odtiaľ už nasleduje samotný výstup na Montaňa Vinikunka. Pre rekreačných turistov to na prvý pohľad vyzerá ako pohodová túrička, ale po prejdení pár kilometrov v tejto nadmorskej výške, každý uzná, že to dalo zabrať. Odmenou je krásny výhľad na farebné hory, ľadovec a údolie.

 

 

 

 

 

 

 

 

My sme boli z putovania Dúhovými horami nadšení a verím, že ak sa niekedy rozhodnete spoznávať krásy  Peru, prinesiete si nádherné spomienky.

 

 

Naše  video z Peru: TU

Text a fotografie : Mona Rubens Homolová

 

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 195806x
Priemerná čítanosť článkov: 6993x

Autor blogu