Založ si blog

Bali. . . ostrov bohov

Určite všetci poznáte citát od sv. Augustína ,, svet je kniha a tí , ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu. “  Tento raz som ,, chytila do rúk knihu ,, s názvom Bali. Keď človek počuje názov tohoto ostrova predstaví si hneď exotiku, pláže a relax. Ostrov ale ponúka okrem pláži aj mnoho iných prírodných krás a miest, ukazuje život ľudí, tradície a nábožestvo. Pár dní som mala možnosť potulovať  po Bali a rada  by som Vám ponúkla pohľad mojho oka.

Krátke video TU

 

Bali je ostrov v Indonézií, ktorý sa nachádza medzi ostrovami Lombok a Jáva, na súostroví Malé Sundy. Severnú časť ostrova obmýva Jávske more a na juhu Indický ocenán. Povrch ostrova v jeho centre je tvorený pohoriami, ktoré smerom na juh prechádzajú do roviny. Podnebie je na Bali tropické monzúnové a striedajú sa tu len dve ročné obdobia a to:odobie sucha a obdobia dažďov, ktoré začína v novembri a končí v marci.

Najväčším  a hlavným mestom je Denpasar.

Ubud  je centrum kultúrneho a duchovného života na Bali. Nachádza sa v centre ostrova  neďaleko od sopky Agung. Oblasť je typická veľkým množstvom hinduistických chrámov, ryžovými poliami a posvätný park Forest Monkey, kde je možnosť vidieť symbiózu duchovna s prírodou.

Forest Monkey 

Ostrov má kvalitnú pôdu, ktorej živiny zabezpečujú práve sopky. Bali nemá priemysel, hospodárstvo tu funguje hlavne z pestovania ryže a kávy. Kávovníky sa tu pestujú vo vysokohorskej oblasti s názvom Kintamani medzi sopkami Batukaru a Agung. Farmári pestuju kávu tradičnými metódami – Subak Abian vychádzajúcich z hinduizmu, ktorý hlása spojenie s prírodou. a preto farmári nevyužívajú žiadne chemické látky proti škodcom. Kávu  spracúvajú mokrou metódou a zber je ručný bez technológií.

Medzi najznámejšie kávy patrí Arabika, Canephory a cibetková.

Výhľad na sopku Batur, ktorej komplex sa skladá z dvoch prekrývajúcich sa kaldier. Časť je zaliata jazerom Batur. Činnosť sopky je charakterizovaná stredne silnými explóziami pri ktorých občasne vznikajú výlevy bazaltovej lávy.

Pre Bali sú typické ryžové terasovité polia, ktoré veľa krát z  diaľky pripomínajú umelecké diela. Terasy sú umelo zavlažované. Obyvatelia úrodu kosia ručnými kosákmi. Nepoužívajú žiadne technológie. 

Pestovanie korenia

Na ostrove sa nachádza mnoho krásnych vodopádov. Ku väčšine sa prechádza cez menšiu džunglu, kde môžeme vidieť rásť kávu, vanilku, ovocie.

 

Tradičný život v dedine   

 

.. tradičný dom na dedine… ľudia, rodiny žijú v komunite… je zvykom, že na jednom ,, priestore“ žije viac generácií, ale vo vlastných domoch…, (ku synom sa vždy prisťahuje ich manželka)ktoré majú rozložené v priestore v princípe feng suej.

 

 

v dedinskej krčme, vo flaškách alkohol, ktorý si vyrábajú domorodci z kokosovej palmy a kokosov

 


Ulun Danu Beratan Temple aj nazývaný chrám na jazere. Bol postavený v roku 1633 v uctievaní bohov Brahma,Višna, Shiva ako aj bohyne Dewi Danu. Hneď po vstupe do chrámového komplexu možno pozorovať typické balijské architektonické prvky a taktiež stupňovité svätyne. V samotnom vnútri sa nachádzajú tri svätyne. Svätyňa boha Višnu s 11 úrovňami, boha Brahma so siedmymi úrovňami a Shiva s tromi. Komplex sa nachádza pri jazere Bratan blízko hory Bedugul.

 

  Hlavným obradom je modlitba puja. Vykonovávajú ju minimálne dva razy za deň  a to pri výchove a západe slnka vo svojich príbytkoch alebo chrámoch. Recitujú a spievajú modlitby védy a bohom predkladajú kvety a oheň. Celé je to sprevádzané 17 úkonami, ktoré sa striedajú podľa bohov.

 

 

Neďaleko od Bali sa nachádza ostrov,  ktorý nazývajú aj rajom na zemi –  ostrov Nusa Penida.  Tento názov si zaslúžil vďaka svojim krásnym piesočnatým plážam, ktoré veľa krát obklopujú útesy.

Indonézsky ostrov Bali má ešte omnoho viac  krás ako je obsiahnuté v tomto článku. Na malom území ponúka hory, sopky, vodopády, pláže, tyrkysové more….verím, že toto bola  len malá ochutnávka ostrova a na viac sa pôjdete pozrieť sami 🙂

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 195915x
Priemerná čítanosť článkov: 6997x

Autor blogu