Založ si blog

Londýn

Londýn je hlavné a najväčsie mesto Anglicka a Spojeného kráľovstva. Leží na juhovýchode krajiny, preteká cez neho rieka Temža. Krajina je  okolo rieky mierne zvlnená a aj keď je v meste niekoľko kopcov ako   Parliament  Hill alebo Primrose  Hill, nepredstavujú mestu žiadnu prekážku na rozvoj.

Prvá zmienka o názve dnešného Londýna bolo Londiniun a bola to osada, ktorú založila v roku 43 po Kr. rímska légia cisára Claudia. Od vtedy až po dnes sa mesto krásne vyvíjalo v oblasti histórie, kultúry, spoločnosti.

Keďže Londýn bolo mesto, ktoré som ešte nenavštívila, rozhodla som sa, že je najvyšší čas to zmeniť a vybrať sa po stopách histórie ale aj súčastnosti tohoto miesta.

 

a

Na svoju cestu som prizvala môjho kamaráta Filipa. Cez internet sme si kúpili letenky a zabezpečili ubytovanie v Londýnskej časti Hammersmith.

 

Štart nášho výletu sme zahájili na letisku v Košiciach, kde sme bezproblémovo prešli všetkými kontrolami. No vo vnútri sme cítili čudné napätie.Spolu s ostatnými pasažiermi  sme nastúpili  do lietadlasmer London Luton.

 
2

Po 3,5 hodinovom lete, pár turbulniciách a „príjemnej “ spolupasažierke, ktorej neustále niečo vadilo, sme štastne prístáli. Na chvíľu v nás zavládol pokoj a spokojnosť až do chvíle, kým sme prišli ku kontrole dokladov. Môj kamarát Filip išiel prvý a  okrem dokladov si pani pri okienku vypýtala akýsi list. Keďže Filip má len 17 rokov, chceli od neho splnomocnenie rodičov, že môže ísť do štátu so mnou. Nakoniec sme tetušu ukecali, že som priateľka jeho rodičov a pustila nás.  Po uvítacom schladení nás na letisku čakala naša rodáčka Lucy, ktorá nám vysvetlila ako funguje metro, kúpili sme si oyster kartu a šup do metra hľadať naše ubytovanie.

5

Náš hostel  sídli v Hammersmithe, ten  sa nachádza v druhom sektore od hlavného centra Londýna asi 20 minút metrom. Odtiaľ sme každé ráno smerovali do vždy inej časti Londýna. Rozdelili sme si to do troch dní.

6

 

 

Ako prvý sme navštívili Buckinghamský palác. Najslávnejší   kráľovský palác v Londýne, ktorý je aj oficálnym sídlom kráľovnej.

DSC_0029

 

Neďaleko od paláca sa nachádza  St. James park, ktorý patrí do City of Westminister v centre Londýna.  V parku sa nachádza jazierko s dvomi ostrovčekmi, fontána a máme výhľad na dve budovy Horse Guards Parade  a Horse Guards building . Pri výhľade nám môžu robiť spoločnosť pelikány a veveričky.

DSC_0058 DSC_0061a

DSC_0065

DSC_0054

 

Medzi najznámejšie pamiatky mesta patrí Westminister Abbey, najkrajší kostol v Londýne, ktorý sa využíval ako korunovačný, ale aj ako miesto pre hrobky kráľovského rodu, štátnikov, umelcov( Darwin, Dickens, Newton)

DSC_0097a

DSC_0092a

House of Parliament – Parlament. postavený v novogotickom štýle slúži ako snemovňa a je spojený s Big Benom.

 

DSC_0003

DSC_0086

 

DSC_0072a

Od Big Benu sa nedá nevidieť populárnu londnýnsku aktrakciu London Eye, Je to koleso asi 135 m vysoké a pohybuje sa rýchlosťou 0,9 km/h. Londýnske oko vzhľadom na jeho polohu môžeme považovať  za veľmi dobrú turistickú atrakciu spolu so susediacim akváriom. V pokladni sa dá kúpiť výhodný doublepack ticket na rôzne atrakcie z Londýna. Okrem iného sme mali možnosť kochať sa z oblakov na všetky blízke pamätihodnosti až do vzdialenosti 40 km.

DSC_0004

DSC_0070a

DSC_0077

DSC_0078

Po ceste od London Eye do Green park sa môžeme pristaviť  na Trafalgar Square, ktorého rozsiahle námestie pripomína bitku pri Trafalgare. Môžeme tu vidieť niekoľko fontán, ktoré spolu so štyrmi sochami levov obklopujú Nelsonov stĺp.

DSC_0140

DSC_0152

DSC_0150

Green park a Hyde park sú na naše pomery kolosálnym monumentom, aspoň čo sa parkov na Slovensku týka. Čo sme  si všimli, tak parky sú kategorizované na oddychovú – relaxačnú časť a na kvázi turistické chodníky, cez ktoré sa premávajú cyklisti alebo ľudia na korčuliach. Ničím výnimočným nie je, keď uvidíte ležať množstvo ľudí „len tak“ na tráve ako čítajú knihu alebo len nasávajú božský kľud.

DSC_0128

DSC_0250

 

A čo Filip hovorí na tému : Londýn a metro?

„Neodmysliteľná súvislosť. Veď čo Vás pohodlnejšie odvezie z bodu A do bodu B za pár minút a relatívne lacno?! Autobus, na ktorý v Londýne nie je spoľahnutie, alebo metro, ktoré chodí na sekundu presne? No predsa metro. Síce masovo preplnený vozeň metra nie je nič príjemné ale zvyknete si. Niekedy však natrafíte na poloprázdny vozeň a dokonca sa Vám nájde miesto na sedenie. Možno sa mnohí pýtate, ako metro funguje. Musím sa priznať, že keď som prvýkrát videl mapu s metrom a chaoticky nakreslenými čiarami rôznymi farbami som si pomyslel, že to nebudem vedieť ani za x rokov. No opak sa stal pravdou. Viete, hovorí sa, že keď človek potrebuje niečo vedieť a nútia ho okolnosti, naučí sa danú vec o 80% rýchlejšie. A musím skonštatovať, že to bola pravda. S Monikou sme systému metra v Londýne pochopili už na druhý deň nášho trip-u. Nabili sme si Oyser Card, prešli turniketom a fujazdili sme po celom Londýne a užívali sme si „Vietor vo vlasoch“, ktorý vo vozni fúka a to poriadne. Posledné dni nášho trip-u sme sa vždy tešili na cestu metrom.“

DSC_0239

DSC_0331

 

Na rieke Temži leží 900 rokov stará pôvodné kráľovská pevnosť London Tower. Korunovačné klenoty, ktoré sú tu uskladnené chráni garda Beefeaters a UNESCO.

DSC_0164

Tower Bridge bol postavený v 19. storočí patrí medzi  jednu z ikón Londýna.

DSC_0200

DSC_0195a

DSC_0185

 

 

Okrem toho ponad rieku prechádza London bridge a neďaleko aj oceľový most Milienium Bridge, ktorý spája Katedrálu sv. Pavla s  múzeom Tate modern.

DSC_0317

DSC_0312

St. Paul’s Cathedral hlavná londýnska katedrála inšpirovana Katedrálou sv. Petra v Ríme. Postavená  r. 1666 v barokovo renesančnom slohu z portlandského vápenca. Vo vnútri sa nachadzajú rôzne sochy, plakety špeciálne pamätníky venované admirálovi Nelsonovi a vojvodovi z Wellingtonu.

DSC_0325

DSC_0283

DSC_0328

DSC_0279

DSC_0275

 

Pred návratom domov sme ako posledné navštívili Oxford street. Odtiaľ sme sa presunuli na zastávku Victória, kde sme márne čakali na náš bus, lebo po chvíli sme si na tabuli našli odkaz, že autobusy sú z tejto zastávky odklonené kvôli koncertu v Hyde parku. V prvej chvíli nás chytila panika … kde je ďalšia zastávka, nestihneme lietadlo atd… no nakoniec o 00:30 ráno sme sa dočkali busu,ktorý nás zaviezol na letisko Lutton. Tam sme si 3 hodiny pospali na letiskovej dlážke a potom spolu s ostatnými cestujúcimi sme sa vydali na cestu zdĺhavými kontrolami, kde som všade pípala ako teorista. Až keď ma vyzliekli do tielka zistili, že moja podrážka topánok obsahuje kov.

Nakoniec sme sa z toho vymotali, sadli do lietadla, rozlúčili sa s Anglickom… a hurá domov….

 

4

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 195152x
Priemerná čítanosť článkov: 6970x

Autor blogu