Založ si blog

Klaipeda & Kaunas

Na mojich cestách Pobaltím som zablúdila aj do krásnych litovských miest Klaipedy a letoviska Palanga a tiež historického mesta Kaunas. Ak chcete poďte  spolu so mnou  nahliadnuť do ich atmosféry.

 

Klaipeda – Palanga

Klaipeda je tretím najväčším mestom v Litve. Nachádza sa na západe krajiny pri Kuršskom zálive. Okolo mesta sa nachádza unikátna prírodná pamiatka Kuršská kosa.

Prvá písomná zmienka pochádza  z roku 1252 kde sa v kronike spomína mesto ako hrad Memelburg. Ešte pred postavením tohoto hradu livonskými rytiermi  sa miesto uvádza ako rybárska osada. Od tohoto roku mesto prešlo rôznymi zmenami.  V roku 1328 bolo mesto predané nemeckým rytierom a volalo sa Memel, neskôr i pruskému vojvodctvu. V 13. a 14 storočí mesto bolo niekoľko krát povykrádané a zničené. V roku 1678 po nájazdoch Švédov bolo úplne vyhorené a následne vystavané.

 Od roku 1871 až do 1. svetovej vojny mesto bolo súčasťou Nemecka. Po podpísaní Vesrsaillskej zmluvy mesto aj so severnou polovicou Kurskej kosy boli oddelené od Nemecka a  stali sa medzinárodným územím.  Bola tu zriadená autonómna vláda.  Do roku 1923  zostalo toto ,, memelské územie“ bez štátnej príšlušnosti. V roku 1925 tam napochodovali litovský vojaci a územie pripojili k svojmu.  Memel sa premenoval na Klaipeda.

V súčastnosti je zachované historické centrum mesta, ktorý sa nesie v  štýle hrazdenej architektúry. Pri návšteve Klaipedy určite nesmie chýbať návšteva prístavu. Nachádza sa tu  starý mlyn v ktorom je reštaurácií a zrekonštruovaná loď. Príjemná je aj prechádzka popri kanály, ktorá pokračuje ďalej do centra mesta.

Letovisko Palanga Židovská synagóga


_sn25394

_sn25395 _sn25397 _sn25407 _sn25410 _sn25411 _sn25412

_sn25413 _sn25414

KAUNAS

Kaunas sa nachádza približne v strede Litvy, na sútoku riek Neris a Nemunas, asi 100 km od Vilniusu.

 

Legenda o meste hovorí, že ho založil syn dvoch milencov Mildy a Daugeritusa, ktorý bol splodený v jaskyni neďaleko Kaunasu. Archeológovia však tvrdia, že mesto bolo založené v 13. storočí. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1361. Do 15. storočia mesto čelilo nemeckému rytierskému rádu, ktorý nakoniec porazili polsko – litovský spojenci pri Grünwaldu roku 1410. V priebehu 15. a 16 storočia mesto bohatlo obchodovaním na rieke.  Mesto sa časom stalo obchodným centrom hoci  mu pri rozvoji uškodili ničenia Švédov, Rusov a napoleónskej armády.

 

Kaunaský hrad pochádza tak ako mesto z 13. storočia. Je postavený v gotickom štýle. Vďaka rekonštrukcii je možné  navštíviť aspoň časti jeho opevnenia.

Najstarší litovský kostol Sv. Juraja. V 14.storočí ho dal postaviť Vytautas Veliký ako poďakovanie za záchranu pred tatarskými nájazdmi. Určitú dobu tento kostol slúžil ako skladisko strelného prachu.

Smer staré mesto

Katedrálna bazilika apoštolov sv. Petra a sv. Pavla bola dostavaná v roku 1624 no prvé zmienka sa datuje už  v roku 1413. Kostol bol postavený v gotickom štýle. Trpel mnohými vojnami a nájazdami.  V roku 1671 bol prestavený a získal renesančné črty. Po požiari strechy sa prestavila jedna veža. Súčasný podoba kostola je z ďalšej rekonštrukcie v roku 1800. V roku 1895 bola južná ľod rozšírená o kaplnku Najsvätejšej sviatosti. Taktiež sa tu nachádza neogotický mauzóleum Maironis.

Kostol bol povýšený do katedrálneho postavenia pápežom Levom XIII v roku 1895. A titul  baziliky získal v roku 1926.

Stará radnica v ktorej je dnes infocentrum a múzeum.

Radničné námestie

 

Súčasná radnica

Kostol sv. Michala Archanjela bol postavený v 19. storočí v netradičnom neo – byzantskom slohu, päť kupolovom štýle so stĺpmi z korintskej archiktetury.

 

Lanovka na Zelený kopec

Kostol Kristvoho vzkriesenia  na Zelenom kopci.

Židovská synagóga

Na tomto mieste sa moje spoznávanie Kaunasu končí.  Dúfam, že som vám mojimi očami aspoň trocha priblížila atmosféru mesta a možno ho raz  navštívite aj vy 🙂

 

Fotografická cesta na najvyšší vrchol Azorských ostrovov Ponta do Pico (2351 m)

29.03.2024

Azorské ostrovy, s ich úchvatnou prírodou a tajomnou atmosférou, hostia množstvo fascinujúcich prírodných útvarov. Medzi nimi sa vyníma Ponta do Pico, najvyšší vulkán na Azorách. V tomto článku prezentujem svoju fotografickú cestu po Pico Mountain, smerujúcu k najvyššiemu vrcholu Azorských ostrovov, Ponta do Pico (2351 m). Ostrov Pico a vrchol Ponta do [...]

Drevený chrám v Ladomírovej

12.01.2021

Drevený greckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela sa nachádza spolu so zvonicou v dedinke Ladomírová. OBEC Obec leží v severnej časti Nízkych Beskýd, v údolí severovýchodného prítoku Ondavy, v doline riečky Ladomirky, asi 5 km od Svidníka, na trase k poľsko – slovenskej štátnej hranici. Mierne zvlnený chotár obce v severo-východnej časti pokrývajú [...]

Ostrov Taquila na jazere Titikaka

03.01.2021

Ostrov Taquila leži na jazere Titikaka v juhovýchodnej časti Peru. Patrí okresu Amataní a provincii Puno. Ostrov má v najvyššom svojom bode výšku 4050 m. Ostrov patril Inkskej ríši a jeho pôdný názov bol Intika. Z tohoto obdobia sa našli na ostrove aj archeologické náleziská. Neskôr, keď územie dobyli Španieli, rozdelili si aj územie, aj indiánov a zo španielov sa [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Mona Rubens

... cez objektív sa na svet dívam, inak svet cítim, inak vnímam ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 195243x
Priemerná čítanosť článkov: 6973x

Autor blogu